Faktaboks

Kommune
Ikast-Brande Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
2709124
Sted- og lokalitetsnummer
160605-387
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Højen er overpløjet. Tilladelse til sløjfning givet 1956 ***************************************** Højrest, 1,40 m høj, 14 m bred i Ø-V, 5 m bred i N-S. Hele nordlige del og midten fjernet ved grusgravning. Højresten ligger på grusgravens sydlige kant. Lyngklædt.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid[Sb. 387-88] To Gravhøj, den n.v. [sb. 387, der dog ligger mod nordøst] af Smuk Form c. 6 Al. H. men beskadiget ved Gravning i Toppen, den anden middelstor nogenledes bevaret.
1956
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidTilladelse til sløjfning givet.
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterFFM_AFLYS,D

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links