Faktaboks

Kommune
Ikast-Brande Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
270915
Sted- og lokalitetsnummer
160601-40
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Rishøj", 3,3 x 28 m. Østre halvdel bortgravet; vældigt skår i NØ-SV fra ud- gravning af højen; det meste af S-siden mangler, også en del af V-siden mang- ler. Græs- og lynggroet med fyr og gran. Ligger i udkant af ager mod jern- bane. NMI: Syner fra vejen sydfra som pæn høj. Fredningsværdig på sin plads.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRishøj, beskadiget ved Pløjning.
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Rishøj", 3,3 x 28 m. Østre halvdel bortgravet. Vældigt skår i NØ-SV fra udgravning af højen. Det meste af sydsiden mangler, også en del af vestsiden mangler. Græs-lynggroet med fyr og gran. Ligger i udkant af ager mod jærnbane. (Syner fra vejen sydfra som pæn høj. Fredningsværdig på sin plads).Høj "Rishøj" 3,3 x 28 m. Østre Halvdel bortgravet og stærkt beskadiget mod Syd og Vest. Fredet.
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1963
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2011
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Holstebro MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Noget gennemgraavet og deform, men alligevel et tydeligt fortidsminde. Flere store løvtræer på top.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links