Faktaboks

Kommune
Rebild Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
151045
Sted- og lokalitetsnummer
120208-34
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: Vestl. del 9/7 1891. Niels Hansen Østl. del 18/10 1923. J. Chr. Hedemann Diplom til begge NM I: Fredet på 15b og 13a Afmærkn.: MS. 1923, lærer S. Andersen Nordlige høj af "Bjørnhøje", 3,5 x 25 m. Østsiden temmelig ubeskadiget, men top og øvrige høj har ujævn og hullet over- flade og er meget beskadiget af kreaturer; beskadigelserne dog endnu overfladiske, men sten i vestsiden kommer frem. Tisted, matr.nr. 13a: Østl. del af høj i skel til matr.nr. 15c af Tisted.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1891
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorNordligste af "Bjørnehøje", som måler 3,3 x 22 x 17 m. Kuplet høj, bevokset med græs. Øst og nordøstsiderne er ubeskadigede. De øvrige sider er ujævne og afgravede. Toppen er meget ujævn som følge af ældre tilgroede nedgravninger, der særligt mod sydøst er dybe. I sydøstsiden findes en grøft på 5 x 1 m, der er fyldt med jerntråd, spande og andet gammelt jern. Umiddelbart syd for højen og lidt op ad denne ligger en affaldsdynge med marksten, murbrokker, træ og en gammel havre. Ejeren af den vestlige side har lovet at fjerne affaldet her inden 1.Jan. Ejeren af den østlige side, Peder Hedeman, Kærgård er ikke truffet hjemme. Bevoksning: 1982: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links