sf V
.
sf S
.
sf Ø
.

Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
2304105
Sted- og lokalitetsnummer
180811-206
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 24/8 1900, husmand Søren Sørensen. Høj, 2,65 x 24 m. Lyngklædt i randen af hede. Højen har en del beskadigelser, der dog alle er af overfladisk art. De mest fremtrædende er følgende: I SØ og ØSØ to flade huller, det ene ret stort. Langs højfoden i V og SV en række små indgravninger. I N og NNV kraftige ujævnheder og to rævegrave. N-foden er lettere beskåret af dyrket mark.

Undersøgelseshistorie

1900
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Mindre sænkning i top samt beskadigelser som i fritekst. Alt tilgroet, tæt bevokset med over 20 år gl. graner og et løvtræ. En række ca. 20-årige graner er plantet over østlig højfod langs det gl. granhegn. I ager. Anselig høj, totalt skjult i gl. graner. ** Sagsbehandlerkommentarer ** Flot anselig høj, der indgår i en gruppe på tre. De 2 andre i lyng, i ager. Denne er totalt skjult. Men der er ikke udsyn til højene. JBA. Bevoksning: 1991: Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links