Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
29035
Sted- og lokalitetsnummer
180602-2
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,5 x 16 m. Top en stor, svagt sænket flade; flere gravninger i top og sider. Lyng i nybrudt ager. 1955: græsklædt.

Undersøgelseshistorie

1904
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 1,2 x 20,0 x 16,0 m. Ser ud til at have været overpløjet, men har nu pænt jævne sider. Gammelt hul i top, vandfyldt. Græsdækket på toppen er trådt i stykker og hele toppen er nu en mudret flade uden vegetation. Ejere lovet at hegne eller at flytte kreaturerne. Græsset skal pløjes op dette efterår, så der kommer ikke kreaturer på marken de næste år, hvilket skulle give vegetationen tid til at gendannes. Højen siges at være blevet nærmest totalt omgravet under sidste krig. Ejeroplysning på skema. Bevoksning: 1981: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links