Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
310323
Sted- og lokalitetsnummer
190713-70
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3,7 x 32 m. Gravninger i top og sider. Mod S i højfoden indgang til en støbt kartoffelkule i højens indre, hvorfra fø- rer en ventil op gennem højoverfladen nær toppen. Mod S en kar- toffelkule langs højfoden. Bevokset med spredt fyr. Lyng- og græsgroet i plantage.

Undersøgelseshistorie

1904
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Høj, anseelig, men meget medtaget, 3,7 x 32 M. I østre Side og noget ind over Toppen gaar en gl. Gravning, ca. 2 M.d., opr. rimeligvis til Bunden. Centralgraven dog mulig ej naaet. Mindre Gravninger i Siderne og ved Foden mod NØ. Lynggroet i Hede.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3.70 x 32 m. Gravninger i Top og Sider. Mod Syd i Højfoden, Indgang til en støbt Kartoffelkule i Højens Indre, hvorfra fører en Ventil op gennem Højoverfladen nær Toppen. Mod Syd en Kartoffelkule langs Højfoden. Bevokset med spredt Fyr. Lyng- og græsgroet i Plantage.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1961
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links