Oversigt set fra V
.
Oversigt set fra Ø
.
sf NV
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
2503119
Sted- og lokalitetsnummer
180417-94
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tidligere benævnt i FF med 2503-119x (ændret d. 27/6-91) *********************************************** Høj (kaldet "Blyhøj"), ca. 2 m høj og ca. 25 m i tværmål; jævnt rundet over- flade; græsgroet i ager. (Over højen i retning nordvest-sydøst er der fra fod over top til en ca. 1,5 m bred og ca. 0,2 m dyb sænkning; på nordsiden er overfladen over et areal på ca. 5 x 8 m optrådt af kreaturer og uden be- voksning samt noget konkav. Ejeren lovede at jævne de anførte beskadigelser samt i fremtiden at hegne højen mod kreaturer. - Navnet "Blyhøj" skyldes, at man har skudt til måls mod højen og tid efter anden gravet blykuglerne ud).

Undersøgelseshistorie

1959
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1960
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1987
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjens mål i 1987: 2,2 x 28,0 x 26,0 m. Høj, noget ujævne sider og top, fra top og ned ad NV-siden en stor sænkning, over højen Ø-V en ca. 2 m bred, lav rende, mange gl. kreaturskader, fremtræder alligevel flot! Der pløjes lidt tæt mod SV. Bevoksning: 1987: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links