set fra V
.
set fra S
.
set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Ikast-Brande Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240817
Sted- og lokalitetsnummer
180304-25
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tinglysning af C-højen 1993: ********************** Høj, 1,8 x 15 m. Stor sænkning i top med udføring gennem den sydlige højside. I nyanlagt skov.

Undersøgelseshistorie

1895
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Dyrkning/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, hele toppen udgravet ved krater, ca. 2 m. dybt, med dyregrave og udførsel ved grøft gennem sydlig højside, foden afgravet rundt om, tilgroet, bevokset med græs, løvkrat og nåletræer, for enden af levende hegn i ager, omkring højen i nord, øst og syd er anlagt en lidt større granplantage, ca. 5 år gl. 0,5 m. høje planter, indtil ca. 5 m. fra højfod undtagen i nord, hvor et par planter står 3 m. fra højfod. ** Seværdighedsforklaring ** Kan ses fra landevej, hvis beplantning på og foran høj fjernes. Bevoksning: 1991: Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links