Rundhøj set fra øst
.
Rundhøj set fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Nyborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
37189
Sted- og lokalitetsnummer
090611-46
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 22/3 1924, stamhusbesidder G. Juel. Høj, 5 x 25 m. Ret spids top. Høje træer.

Undersøgelseshistorie

1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStor rund høj i ager. Tilgroet med store træer og buske. I højtoppen ses en nyere nedgravning 1 x 1 m. antagelig forårsaget af ræve. Flere steder på højsiderne ses tilsvarende forsøg på gravningerne i mindre omfang. Mod NV er der fra højfoden et bredt bælte på 4 m.'s bredde med noget der ligner en opkastet vold i en længde på 25 m. Dette bælte er tilgroet med krat og træer og er ikke af nyere dato. ** Seværdighedsforklaring ** Markant beliggende 100 m. fra hovedlandevej. Bevoksning: 1985: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet er en stor rundhøj der ligger i dyrket mark.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kulturstyrelsen
2017
Museal restaurering - KulturstyrelsenMuseal retablering

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links