Faktaboks

Kommune
Jammerbugt Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
07113
Sted- og lokalitetsnummer
100404-47
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 15 m; ujævn topflade; i vest en dyb sænkning. Gran- plantning.

Undersøgelseshistorie

1882
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1928
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1939
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1939
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Mål: 2,0 x 17,5 x 17,5 m. Affladet top og uregelmæssig overflade med spor af gamle gravninger. Højfoden er kun tydelig i den N-lige halvdel, mod S er den ødelagt og affladet af gamle gravninger. I NØ et hul, dannet af en mindre rodvælter. Højen var ved besigtigelsen dækket af vindfældede graner, som senere er fjernet. Afsat forkert på sb.-kortene. Indmålt med distancemåler, jvf. vedlagte indmålingsskitse. Dias: 01.11. Bevoksning: 1979: Græs
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumKratovergroet høj på træbevokset moræneryg. Meget forstyrret af rævegrave.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links