Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
270615
Sted- og lokalitetsnummer
180313-76
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Bredvighøj", 2 x 22 m. Lyngklædt i hede. Et 6 x 6 x 1,5 m stort hul i top.

Undersøgelseshistorie

1894
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 2,0 x 24,0 x 23,0 m. Det indre udgravet, 5 x 8 m., ca. 1,4 m. dybt hul med udløb mod Ø. Rævegrave i N-delen af højkronen. Ellers meget smuk og velformet høj i hede med spredte træer og buske. Alle skader gamle og pænt tilgroede. Højen næsten udelukkende bevokset med revling, da den alm. hedelyng i området er angrebet af sygdom. ** Seværdighedsforklaring ** Smuk høj i smukke omgivelser. (Desværre er der plantet, så man fra højen ikke kan se Skjern-åen længere).
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links