Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
22183
Sted- og lokalitetsnummer
140201-17
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Brokshøj", foden på højen noget tilpløjet, overfladen lidt omrodet. 4,3 x 27 m.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDen [højen] er Nabohøj til [sb.]No. 38 [fejl for sb. 39] paa Albøge Mark. Højen er saaledes omgravet efter Brokke eller Grævlinger, at hele dens Overflade er ganske omrodet baade af Mennesker og Dyr. Af dens Fod ere store Partier pløjede bort og udjævnede. Enkelte mellemstore Fodstene sees. Fylden er mørk Muld og vidner om Hedejord med tykt Lyngaffaldslag. Navnet Brokshøj (fælles for begge [sb. 17 og 39]) har sin Forklaring i de forhaanden værende Forholde. Bevoksning: 1980: Græs og Løvkrat
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStor rundhøj med forgravet overflade, bl.a. gl. tilgroet krater i SV-siden af top (5 x 5 x 1 m.). Stejlt afpløjede kanter. Hen over og nedskåren i højens N-side: Markvej. På den oprindelige høj 3 m. fra den nuværende mod NV lille lysthus af ældre dato. ********************************************** Genbesigtigelse 29.4.1987: Lysthus nu fjernet. JGB Bevoksning: 1980: Græs og Løvkrat
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Nordsiden er ødelagt af gammel markvej (som tidligere beskrevet). Vejen eksisterer dog ikke mere, men nordsiden er stejl terrasseformet. Bevokset med løvtæer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links