Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
22185
Sted- og lokalitetsnummer
140201-13
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Græsklædt høj, beplantet, 1,7 x 13 m.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidNu er den [højen] overpløjet, men formodentlig kun den ene Gang. I Fylden, som er Muld, sees et lille Brud fra Nordsiden. Højen maa betragtes som urørt i sin indre Sammenhobning. Bevoksning: 1980: Nålekrat/-træer
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorLille rundhøj - der er pløjet hen over den ved plantningen for 20 (?) år siden. Bør ikke genplantes når nuværende skoves. Højspændingsmast 6 m. fra højen. ********************************************* Genbesigtigelse 29.4.1987: Beplantning ryddet på højens N-lige 2/3 som led i skovclearing langs Mesballe-Trustrup højspændingsledningen (etableret 1963). En mast - nr. 61 - står 6 m. NV for højen. I/S Midtkraft bør pålægges at søge lovliggørende dispensation. Ejer pålægges ikke at gentilplante efter afdrift, og at respektere 5 m.-grænsen. JGB Bevoksning: 1980: Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Planteriller øst-vest over højen. Bevokset med gamle nåletræer og løvtræer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links