Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
241616
Sted- og lokalitetsnummer
140510-66
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 16/12 1878. fredl. af præsteembedet Afmærkn.: MS. Nordøstligste af "Præstehøje", "Brunhøje", 4,5-5 x 35 m. En anselig, regel- mæssig og velbevaret høj. Ved foden en del randsten. I toppen lille sænkning, hvori buske. Græsklædt, i ager.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1878
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1878
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSom beskrivelsen. Kun enkelte randsten. Nedtrampning mod S. Stor stendynge mod Ø. Nedtrampning mod N og V. En tilgroet "rende" fra top til rand mod SØ. ********************************************** Genbesigtigelse 5.11.1981: Hegnet står, hvor det altid har stået. Der ses enkelte klovspor - det er lige på grænsen, men kreaturer ikke ude mere i år. Jord på fyldt og ubrudt græstæppe. Stendynge mod Ø endnu ikke fjernet. HRK ********************************************** Genbesigtigelse 5.5.1987: Ingen beskadigelser. JGB Bevoksning: 1980: Græs og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Gamle skader er tilgroet. Stendynge mod øst er fjernet. Højen er frahegnet. En del randsten er fortsat synlige. FM-sten på toppen mod syd. Bevokset med græs og buske særligt på toppen. Synlig fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links