Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
241632
Sted- og lokalitetsnummer
140510-65
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Sandbjerg", ca. 1,20 x 15 m, udflydende konturer, der går i eet med bakkeknold. Let sænkning i toppens sydlige del, diam. 4 m. Toppen i øvrigt let affladet med svage sænkninger. Et ca. 0,50 m dybt hul i højens nordside op til toppen, 4 x 3 m. Fyr på sydsiden og enkelte mod nordvest, i øvrigt græs- og lyngklædt, mellem ager og plantage. NM I: Også "Faushøj".

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1877
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1962
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1962
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1962
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1962
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSb. 65 fredet 1962, jvf. j. 1162/62.
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSom beskrivelsen. Sænkningen i toppens S-lige del 0,5 m. dyb. Bevoksning: 1980: Græs, Lyng og Nålekrat/-træer.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden fyr. Svag sti mod NV. Hullet mod nord virker større end beskrevet. Uregelmæssig høj. Enkelte dyregrave. Bevokset med græs, gyvler og lidt krat. Beliggende i sommerhusområde.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links