Faktaboks

Kommune
Holbæk Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
302514
Sted- og lokalitetsnummer
030709-2
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,75 x 12 m. I Ø- og S-siden 19 randsten, tildels an- selige.

Undersøgelseshistorie

1874
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1874
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHenholdsvis s.v. og ø. for Elnesbjerg ligger to høje [sb.2-3], omsatte ved foden med en kreds af anselige stene (for den østres [sb.3] vedkommende en dobbelt kreds ?). Kredsen om den vestre [sb.2] er 38' i diameter. Bevoksning: 1983: Græs
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1 3/4 x 12 m., i Ø.- og S.-Siden 19 Randsten, tildels anselige.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Højen måler 1,8x12x12 m, jævnt rundet og forholdsvis flad (rundet) top. Mod V ses huller efter mus? og højens græs er lidt afsvedet p.g.a. markafbrænding. Der ses ialt 19 randsten mod SØ, S og V, enkelte ret store. I højsiden mod NØ ses 2 sten, opkastede randsten, delvist tilgroede. Der ses enkelte marksten på højen og der er pløjet tæt på højfod mod Ø - der var ikke grund til påtale. Den ligger ca 50 m fra grusvej og 270 m til landevej, på skråning ret lavt i terræn nedenfor Elnebjerg. Kunne ved pleje af randsten blive ***. ** Seværdighedsforklaring ** Mindre høj med randstenskæde, nedenfor Elnebjerg. Bevoksning: 1983: Græs
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links