Oversigtsbillede - højen set fra NØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra SØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
300830
Sted- og lokalitetsnummer
170902-16
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 20 m. Den NØ-lige side stærkt afgravet. Siderne hullede, men alle beskadigelser tilgroet. Bevokset med lyng og lidt små- fyr og lidt egepur. I udkant af hedestykke. (Fredningsværdig på sin plads).

Undersøgelseshistorie

1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund mindre Høi.
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2 x 20 m. De nNØ Side stærkt afgravet. Siderne hullede, men alle Beskadigelser tilgroet. Bevokset med Lyng og lidt Småfyr og ldit Egepur. I Udkant af Hedestykke. (FREdningsværdig på sin Plads).
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Delvis bevokset med græs og egetræer i dyrket mark. Mod N større grusgrav, standser 4 m. fra højfoden, hvor en markvej føres forbi. Højen stærkt beskadiget: NØ-side bortgravet til højens diam. Ø-side hullet af hvilegruber fra kreaturer. V-side delt i terrasser fra kreaturpassager. I midten har været et hul, som nu er udvidet mod Ø. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, hul i top, randbeskadigelser. Bevoksning: Græs, træer. Foto: S/H 02.04.79-SV, F 01.36.79-SV. Flyfoto S 4009-FTL-141/071.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links