9466 overs
.

Faktaboks

Kommune
Guldborgsund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
45276
Sted- og lokalitetsnummer
070211-2
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 4 x 25 m. 4 m bredt og 1 m dybt skår fra fod mod nord- øst til top. Mange rævegrave i top og sider. Siderne mod øst og syd medtaget af kreaturtramp. Bevokset med græs og træer i ager.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi, c. 70 F. i Tværmaal og 11 F. høi, en stor Udgravning i Siden, men hele Midten af Høien næppe forstyrret. Bevoxet med Træer. Bevoksning: 1984: Græs og Løvtræer
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 4 x 25 m. 4 m bredt og 1 m dybt skår fra fod mod nø. til top. Mange rævegrave i top og sider. Siderne mod øst og syd medtaget af kreaturtramp. Bevokset med græs og træer i ager.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I NØ stort, gammelt hul, der strækker sig fra højfod til top. Over hele højen ses rævegrave. Højsider i Ø og S - samt nævnte hul - uden undervegetation, men egentlige kreaturskader ses ikke. Højen er her bevokset med tætte, grupper af løvtræer, bl.a. tjørn. Øvrige dele af højen er græsklædt og bevokset med løvtræer, bl.a. et par fyr og lidt krat. Højen er indhegnet, men hegnet er til dels i stykker. Bevoksning: 1984: Græs og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links