Faktaboks

Kommune
Guldborgsund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
45273
Sted- og lokalitetsnummer
070211-6
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 23/10 1884, Fideikommisset Høj, 1,5 x 15 m. Mod syd er foden afskåret af grøft og på siden er opkastet et dige, der løber i Ø-V.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidStor og flad Høi, ca. 4 F. høi, velbevaret. Umiddelbart ved Skovens sydlige Hegn. Bevoksning: 1984: Græs og Løvtræer
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 1,50 x 15 m. Mod syd er foden afskåret af grøft og på siden er opkastet et dige der løber i ø - v.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorCorselitse Hovedskov. Høj. I S er højfoden afskåret af grøft med dige. I NV højfod ses en sten - randsten?. Bevokset med græs samt nogle gamle løvtræer. Beliggende i nu fuldstændig ryddet skov, nu kun krat. På højen ligger dels nogle fældede løvtræer, dels nylig fældede graner - med nogle små stabler af granstammer. Diam opmåltes egentlig til ca. 20 m, men de fældede træer gør opmålingen usikker. Omgivelser: Blandet=fældet. Bevoksning: 1984: Græs og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkFortidsmindet blev fundet som beskrevet. I forbindelse med tilsynet blev der registreret tre lerkarskår samt et stykke hvidbrændt knogle.
2015
Museal restaurering - KulturstyrelsenMuseal retablering X3 (gravurne) opbevares på Nationalmuseet

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links