2711 oversigt. Set fra NØ.
.

Faktaboks

Kommune
Guldborgsund Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
45271
Sted- og lokalitetsnummer
070211-7
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 23/10 1884, Fideikommisset. Høj, 2 x 20 m. Top og sider ujævne efter gamle rævegrave.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi, ca. 65 F. bred, 7 F. høi. Mindre Gravning i Overdel og Side, men iøvrigt vel bevaret. Bevoksning: 1984: Løvkrat og Nålekrat/-træer
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 2 x 20 m. Top og sider ujævne efter gamle rævegrave.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorCorselitse Hovedskov. Høj. I Ø højside ca 0,3 m dybe traktorspor, ligeså i SV, hvor man har kørt højt op på højen. I V højside ses en ældre fordybning med ca 2 m i diam. I N høside et hul som ligner et rævehul samt et hul efter en optrukken siderod. Andet kan ikke ses p.g.a. kvas og bevoksning. Beplantet med cypress, også bevokset med enkelte bøgetræer, et lærketræ samt krat af hyben og brombær, desuden græs. Store mængder kvas fra fældede løv- og grantræer over hele højen. Påtale: Cypressbeplantning, kørespor og kvas. ** Seværdighedsforklaring ** Højen er stor og flot, hvis beplantnigen og kvas kom væk ville den virke meget imponerende. Bevoksning: 1984: Løvkrat og Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkFortidsmindet blev fundet som beskrevet. I SSV en randsten. I N 4 randsten. Mod SØ og Ø en gammel grøft i højfoden som efter opgravning af randsten.
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links