Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240390
Sted- og lokalitetsnummer
180408-73
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Hovedejerlavet, matr.nr.2b : Høj i skel til matr.nr.5e af Hovedejerlavet. Høj, "Dingelbjerg", 2 x 20 m. Stærkt hullet. Bevokset med buske og græs, i udyrket stykke. (Kun 4-5 m af højens vestre del på matr.nr.2b).

Undersøgelseshistorie

1950
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1960
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1986
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I top og Ø- og S-sider store, gamle huller efter gravninger. Over Ø-siden løber gammelt dige i N/S-retning. Gamle gravninger omkring højen (teglværket ligger NØ for højen nede i Grønbjerg). El-ledning langs diget over højen. El-selskabet har fældet noget af bevoksningen og ladet det ligge på højen. Sagen forfølges ikke. I udyrket område mellem teglværksgrave og agre. Man kunne med fordel fortsætte fældningen af træer og buske. Intet foto p.g.a. bevoksning. Bevoksning: 1986: Løvkrat
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links