3040
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
290351
Sted- og lokalitetsnummer
180604-59
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Dronninghøj", 3,5 x 25 (øst-vest) x 25 m (nord-syd). Størstedelen af højen ligger på matr.nr. 14a, men lidt af østsiden går ind på matr.nr. 7d, ligesom lidt af den nordøstre side går ind på matr.nr. 7b. Ved sydvestre fod en større sten, antagelig en randsten. Store, men ret flade afgravninger af siderne mod sydvest og sydøst. Nordsiden og østsiden er en del afgravet. Bortset fra nordvest, hvor der ses en lodret, utilgroet jordskrænt fra top- pen til omtrent midt på siden, er alle beskadigelser tilgroet. Bevokset med græs og træer.

Undersøgelseshistorie

1904
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 3,5 x 18,0 x 17,0 m. N-lige 1/2-1/3 fjernet, står som stejl tilgroet skrænt (delen på 7b?), brud i S-siden. Opkastet jordvold løber et par meter ud mod S (ikke medregnet i mål). For tæt pløjning gennem mange år har givet høje skrænter mod Ø og V, nu pløjes der i rimelig afstand. Gamle skader. "Dronninghøj". Fjernelsen af N-delen sket for en menneskealder siden, mindst, iflg. ejeren af 2903:52. 18 m. (Ø/V) x 17 m. (N/S). ** Seværdighedsforklaring ** Meget smuk høj set fra S med sin - dér på egnen - usædvanlige bevoksning af bøg. Bevoksning: 1982: Græs og Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links