sten i høj under skovvej, set fra vest
.
højen set fra syd
.
høj og skovvej set fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Lejre Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
312633
Sted- og lokalitetsnummer
020612-61
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 1800 f.Kr. - 900 f.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 3126:33 Rundhøj. 16 m i diameter, 0,75 m høj.

Undersøgelseshistorie

2014
Museal besigtigelse - Roskilde MuseumHøj. H. 0,75 x diam. 16 m. Lav let flad høj. 3 meter bred skovsti fører over højen i øst-vestlig retning. På den vestlige højfod er opstillet en 1 meter høj granitsten. Højen ligger i en bøgebevoksning med 25 – 30 meter høje træer. Tre af disse står på højen, der ligger i Egholm Skov.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Kulturstyrelsen

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links