Oversigtsbillede - højen set fra NV
.
Oversigtsbillede - højen set fra SV
.
Oversigtsbillede - højen set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
33084
Sted- og lokalitetsnummer
170601-119
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3 x 20 m. Sænkning i top. Velbevaret, bevokset med gran og græs i udkanten af plantage.

Undersøgelseshistorie

1907
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 2.5 x 20 M. (8' x 64'). I Toppen et lille, lavfyldt Hul. Bevokset ved 17 Bøgetræer i Bøgehøjskov. Egnet til Fredlysning. I Efteraaret 1906 er gjort et mislykket Fredningsforsøg ved Museumsinspektør Neergaard.
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 3 x 20 m. Sænkning i top. Velbevaret. Bevokset med gran og græs i udkanten af plantage.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, hul i top, affladning af top. Omgivelser: Plantage. Foto: Ingen fotos p.g.a. bevoksning. Anselig og velbevaret. Overfladen svagt ujævn og top affladet med minimal sænkning. Beplantet med store graner. Ligger i plantage.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Læs også om

Eksterne links