Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240970
Sted- og lokalitetsnummer
130303-39
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 1,75-2 m x 20. Top flad. Beplantet med fyr.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj med flad/let konhav top, i hvis delvis vegetationsløse overflade en dækkende stenlægning af hånd- til hovedstore sten stedvis kan ses at være bevaret intakt. I SV siden ses, fra topfladens rand og helt ned til højfoden, en svær kreaturskade i form at et indtil 12 m langt og 5 m bredt, uregelmæssigt formet, nøgent felt, der er slidt indtil 0,4 m ned i højen. I og uden for selve skadesfeltet ligger strøet talrige sten hidrørende fra ovennævnte stenlægning, der endnu kan anes i bruddets øverste kant. Tunger af nederoderet højfyld ligger ved højfoden i SSV og V. I Ø-siden ses 6-8 små kreaturskader, 0,5-1 m i tværmål, overfladiske. Kreaturskaden påtalt over for ejeren, der lovede at indhegne højen, når der atter skal udsættes dyr på græs. Først skal dog marken pløjes, derefter udsås nyt græs, så tidligst i 1990 vil der atter blive tale om græsning omkring højen. Bevoksning: 1989: Græs
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links