Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
191875
Sted- og lokalitetsnummer
140110-130
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 0,5 x 12 m. Stor sten mod N. Græs blandt store graner.

Undersøgelseshistorie

1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEmmedsbo Plantage. Høj, ½x12 m. Stor Sten mod N. [[Fredet]]
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorGammel tilgroet nedgravning om den store sten (2,5 x 1,5 x 0,3 m.) - natur (?), uafklaret. Højen fyldt med grene. *************************************** Genbesigtigelse 29.10.1986: Grenaffald næsten bortrådnet, ikke påtaleværdigt (længere). JGB Bevoksning: 1980: Græs.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Kun lidt nedfaldne grene rundt om på højen. På højen ses flere større sten i overfladen. Bevokset med gamle graner - intet græsdække. En rodvælter og et væltet træ lige nord for højen.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links