Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
191867
Sted- og lokalitetsnummer
140110-117
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Stenlægning/stensamling, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 15 x 2 m. På top store sten. I egekrat.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPaa en høj afrundet naturlig Bakke findes en Høj anlagt i Toppen. Højens Størrelse kan ikke bestemt angives, da Høj og Bakke løber ud i hinanden uden bestemt Skjel. Der er gravet et Hul i Toppen og i dette findes en meget stor Steen væltet om paa Kant og frakløvet et Stykke, som endnu findes der ved Siden af. I Brudet, som er meget overfladisk, viser den en Deel større Brosteen. Højen er smuk lynggroet og beplantet. [[Fredet]] Bevoksning: 1980: Nålekrat/-træer.
1886
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorPå top 2 store sten i kant af 5 m. lang, 1,5 m. bred, 0,5 m. dyb grøft, SV/NØ (gammel). Burde frilægges (p.g.a. den tilgrænsende campingplads). *************************************** Genbesigtigelse 1.10.1986: Intet at bemærke. Blåt kort: Se 1918:36 (m.fl.). JGB Bevoksning: 1980: Nålekrat/-træer.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Bevokset med løvtræer - heraf flere væltede hvilket har forårsaget tre rodvæltere i toppen.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links