Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
191840
Sted- og lokalitetsnummer
140110-115
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, en del forgravet, 12 x 2 m, mod V 6 randsten. Fyr i plantage.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHer findes endnu 5 Krandssteen mod Sydvest, og de ere ikke ubetydelige. Højen er rigtig nok lyngklædt overalt, men der kjendes dog en betydelig Gravning fra Øst, og derved er de lavere siddende Krandsstene blevne dækkede. Højen kan betragtes som fuldstændig undersøgt. [[Fredet]] Bevoksning: 1980: Nålekrat/-træer.
1886
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1886
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorI top rektangulært hul (2 x 1 x 0,5 m.). Ej tilgroet. På den Ø-lige del af højen udkastet 5 x 3 x 0,3 m. Heri 2 rævegange. Grene fra opstamning af træerne flyder på højen. *************************************** Genbesigtigelse 28.10.1986: Stadig et tykt lag opstamningskvas overalt på højen. Der er ulovligt nytilplantet (for få måneder siden) helt ind til højfoden på alle sider undtagen i Ø, hvor der er plantet op på højen. Formentlig p.g.a. kvas ses ingen randsten. Synes på 4 cm.-kort afsat en smule (= ca. 30 m.) for langt mod Ø, men er i hvert fald på mb. med sikkerhed afsat for langt mod V. Ligger NØ for nr. 39 og ca. SSV for nr. 41. JGB Bevoksning: 1980: Nålekrat/-træer.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden kvas. Randsten synlige mod vest. Højen er fuldstændig tæt dækket af birke- og nåletræer. Intet græsdække.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links