Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Aalborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
131275
Sted- og lokalitetsnummer
120115-39
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj 2,15 (fra S) - 3,40 (fra NØ) x 24 m. I Ø og NØ er ne- derst på siden og ved fod gravet en halv snes huller efter ræve. Det største hul (i ØNØ) er T-formet, 2,30 m på læng- ste led, ca. 0,60 m dybt; det næststørste og højest belig- gende hul, halvvejs ope på Ø-siden, måler 1,20 x 0,90 x 0,55 m. Fylddynger rundt om hullerne. Overfladen iøvrigt jævn. - Beplantet med gran og kratbevokset i lille plantning.

Undersøgelseshistorie

1887
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1966
Uspecificeret museal aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1966
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumGræsklædt høj i jkratbevokset parcel i ager.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links