Faktaboks

Kommune
Aalborg Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
131259
Sted- og lokalitetsnummer
120503-10
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Rest af høj, 1,5 x 12 m i ager. Vestre 1/3 styrtet i grusgrav. 3 x 2 m hul i top til bund, med gang mod syd.

Undersøgelseshistorie

1887
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid2 [sb.10-11] små uanselige Høje med uregelmæssig Overflade, ikke udgravede.
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRest af høj, 1.5 x 12 m, i ager. Vestre tredjedel styrtet i grusgrav. 3 x 2 m hul i top til bund, med gang mod syd. Sløjfet.
1985
Diverse råstofgravning
1985
Planlagt byggeri/anlæg
1985
Museal besigtigelse
1985
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidUnder en behandling af råstofindvindingsansøgning konstateredes det, at højen er forsvundet for år tilbage ved grusgravning.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumFortidsmindet er i 1985 konstateret definitivt bortgravet. Statigt ikke at lokalisere. Bør udtages af fredningslisten.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links