Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
302518
Sted- og lokalitetsnummer
010202-155
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 1 x 12 m i N-S, 9 m i Ø-V. Delvis tilgroet indgrav- ning mod NØ. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1932
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPaa samme Mark [som sb 152] ligger endnu en lille Høj, paa Målebordsbladet mærket Nr. 2. Den er 0,50-0.65 m høj, 9 m i Tværm. i Ø-V, 12 m i N-S, fladagtig. ...
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, ca. 1 x 12 m i N-S, 9 m i Ø-V. Delvis tilgroet Indgravning mod NØ. Græsklædt i Ager.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorCentralt et ca. 1/2 m dybt krater. Heri 2 favnstore samt enkelte mindre sten, formentlig rest af mindre kammer, vel brændtbenskiste. En del sten i overfladen og i siderne af topkrateret afslører karakter af røse. Klædt i græs og knæhøje urter. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig. Ikke offentligt tilgængelig, men fuldt synlig fra offentlig vej i S. Bevoksning: 1989: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links