stenen set forfra, fra øst
.
stenen set fra SØ
.
oversigt fra vej i syd
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
302538
Sted- og lokalitetsnummer
010202-230
Anlæg
Helleristning/billedsten, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

En opretstående granitsten, 2 m høj og indtil 1,80 m bred. På den flade mod øst vendende side er indhugget- svagt aftegnet - 4 hjulkors 15-20 cm i diam. Stenen står på et i jorden skjult støbt fundament.

Undersøgelseshistorie

1941
Dyrkning/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1941
Museal restaurering - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSten med hjulkors.
1964
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1964
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn opretstående granitsten, 2 m høj og indtil 1,80 bred. På den flade mod øst vendende side er indhugget - svagt aftegnet - 4 hjulkors 15-20 cm i diam. Stenen står på et i jorden skjult støbt fundament. J. 3760/63 om fredningen.
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHjulkorsene ikke just tydelige, i det mindste ikke med den på besøgstidspunktet aktuelle sollysvinkel. Snæver græsbræmme omkring stenen. Fritstående på dyrket mark. Mål: højde 2 m. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig. Ikke offentligt tilgængelig, men fuldt synlig fra offentlig vej 30 m mod S.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Helleristning

Helleristninger er indhuggede billedmotiver i klippeflader eller på større sten og kan bl.a. forestille skibe, mennesker og hjulkors. Helleristninger forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt på Bornholm. Det er en udbredt antagelse, at mange af motiverne skal relateres til den kultiske og religiøse verden i bronzealderen, hvor solen spillede en væsentlig rolle. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links