Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
370528
Sted- og lokalitetsnummer
190410-63
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 1,50 (fra V) x ca. 15 m, udflydende konturer. Siden mod NV og N stejlt afgravet til bunden, ialt er her ca. 1/4 af højen bortgravet. Krat- og træbevokset, mellem gårdsplads og plantage.

Undersøgelseshistorie

1965
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidGravhøj ca. 1,5 x 15 m. Tildels udflydende i Konturen. Randsten. Bevoxet med Krat og Træer jvfr. 499/65.
2010
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links