Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
37065
Sted- og lokalitetsnummer
200101-31
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Oprindelig C-høj overpløjet ********************* Til matr.nr.: Fole, art. 227, kortbl. 9, parcel 47/1. Højrest, 1,5 x 9 x 12 m. Den er blot rester af en tidligere gennemgravet høj. Delvis græsgroet i vej. Nordsiden står stejlt afgravet. Langs denne en lang fure, 1/2 x 4 m. I sydlig del et hul, 1 x 1 x 2 m. Afmelding af tidligere C-høj i gang 2005 ************************************************

Undersøgelseshistorie

1930
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidTemmelig medtaget Høj. Ca. 2 m høj, 12-14 m i Tværm. Omtr. hele den nordre Halvdel er bortgravet. I Toppen en Sænkning, der gaar lige til Højens Bund. Lyngklædt.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest, 1,5x9x12 m. Den er blot rester af en tidligere gennemgravet høj. Delvis græsgroet i vej. Nordsiden står stejlt afgravet. Langs denne en lang fure, 1/2x4 m. I sydlig del et hul, 1x1x2 m.Fole, Kortblad 9, Art. 227, Parcel 47,1.
1991
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjen er stærkt nedpløjet og kan kun anes som svag højning i terrænet.
1991
Grus-/sandgravning - Haderslev MuseumPlanlagt indvinding af sand og grus på del af matr. nr. 4. Sagen overdrages til Nationalmuseet.
1991
Uspecificeret museal aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidGrusgravningen på området opgivet.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev ikke fundet - der er ikke nogen høj længere.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links