sf V
.
sf S
.
sf Ø
.

Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
2304116
Sted- og lokalitetsnummer
180811-89
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tidligere C-høj tinglyst med følgende tekst: ********************************** Højrest, 6 x 13 m og 1,4 m høj. Ujævn og afgravet.

Undersøgelseshistorie

1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Den vestlige halvdel fjernet for grusvej. I vestbrinkens nordlige del en indgravning, ca. 1 m ind, 3 m bred og 1 m dyb. I vestbrinkens sydlige del går en grøft ind, der ender i et ca. 1 m dybt, mindre hul. Resterende østlige halvdel er hullet og afgravet, men står af form som en rimelig "halv høj", alt tilgroet med græs, lidt rævling og lyng, fyr- og egekrat, i vejdeler i skovkant. Tæt ved højens sydside er nedgravet en afmærkningspæl med gul top. Ca. 8 m SØ for højfod er henstillet en gammel udtjent trækvogn. Bevoksning: 1991: Græs, Lyng og Løvkrat
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links