Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
2304119
Sted- og lokalitetsnummer
180811-162
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Oldtid (dateret 1100 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,2 x 17 m. Lyng- og gyvelbevokset med enkelte graner, i ager. Højens midte og S-halvdel er fuldstændig gennemgravet. N-halvdelens sider står no- genlunde urørt. Centralgrav sandsynligvis bevaret.

Undersøgelseshistorie

1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj af "Ivshøje". Højmidte afgravet i større sænkning ned til ca. 1,5 m.'s dybde, tilgroet. Stort brombærgroet hul i sydsiden. Foden afpløjet i syd, tilgroet. Tilgroede afgravninger i syd- og østside. Bevokset med græs, lidt gyvel, løvbuske og løvtræer samt en nålebusk, i kant af have, ud mod ager. Et udhus er opført før 1960 ca. 4 m. nord for højfod. Der er plantet spredte æbletræer i græsplæne ca. 6 m. NV for højfod (ca. 3-5 år siden) og et læhegn for enden af græsplænen i Ø-V indtil 3 m. fra vestlig højfod. ** Seværdighedsforklaring ** Kan ses fra landevej. Bevoksning: 1991: Græs og Løvtræer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2013
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links