Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
230477
Sted- og lokalitetsnummer
180811-177
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 24/8 1900, gdr. Niels Møller Pedersen, Vestergaard. Diplom. Afmærkn.: MS 1908, Søegaard. Høj, 1,5 x 13 m. Lyng- og græsklædt i ager. I toppen en flad sænkning. Høj- foden mere eller mindre afpløjet hele vejen rundt, dog ingen steder væsent- ligt. På højen en del marksten. (Et lille hul, der for nylig er gravet i VNV- foden - formentlig af børn - har ejeren lovet at fylde).

Undersøgelseshistorie

1900
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj af "Ivshøje". Flad sænkning i top, tilgroet. Gl. skader i højfod og den VNV-lige side tilgroede. Markstensdynge, delvist mosgroet, dækker ca. 2 x 1 m. af nordlig højfod (af gl. ejer, ny ejer omkr. 1990). Bevokset med græs, mos og enkelte mindre grantræer, i ager. Bevoksning: 1991: Mos, Græs og Nålekrat/-træer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2012
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links