Oversigtsfoto af området set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
250954
Sted- og lokalitetsnummer
130303-106
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,50-2,40 x 24 m. Overfladen jævn, har tidligere været dyrket. Græsklædt, i granplantning. Højen er beplantet med gran, der vil være at rydde inden 2. november 1969.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1964
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1964
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStor,udflydende høj som beskrevet. I afdrevet og nytilplantet skovparcel, dog ingen nyplantning på højen eller tættere herpå end 5 m. Nåletræerne på og omkring højen er fældet inden for de sidste 2-3 år (den i fri text nævnte fældningsfrist er således enten kraftig overtrådt, eller også er der nytilplantet efter den påbudte rydning ca. 1969). En sammendozet kvasbræmme går over højens V-side. Højen afsat ved kompaspejling til omkringliggende høje og andre terrænpunkter.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links