Oversigtsfoto set fra NV
.
Oversigtsfoto set fra SØ
.
Oversigtsfoto set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
250911
Sted- og lokalitetsnummer
130303-102
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj i skel, ca. 3,75 x 24 m. I top gammel gravning, 1,75 x 4 m. Hele østsiden med dybe, store, eftergroede gravninger. Fod mod øst afgravet stejlt til 1 m's højde. Lyngklædt med spredte træer. Funder by, matr.nr. 23a: Den østlige halvdel af en høj i skel til matr.nr. 4k af Funder Kirkeby.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj med noget uregelmæssig overflade. Gammel indgravning i Ø. I toppen er inden for det sidste par år nedgravet et skelpunkt (betonsøjle med indstøbt jernrør og mærket M V under en kongekrone efterfulgt af nedadgående pil). Bevoksning: 1989: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. I skov. Fundet som beskrevet med ujævn overflade. Højen er meget tæt bevokset med forskellige løvtræer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links