Faktaboks

Kommune
Kalundborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
342123
Sted- og lokalitetsnummer
030203-1
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Gaardhøj, 2 x 13 m. Stejlt afgravet, navnlig nordside. Her er tjørn.

Undersøgelseshistorie

1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPaa høit Terrain ligger en stærkt afgravet Høi, "Gaardhøi" kaldet, af Mellemstørrelse. Fredlyst af Generalstaben. I en Indberetning af Proprietair van Deurs til Bødstrupgaard om Oldtidsminder i Drøsselbjerg Sogn, 1851 (Nationalmuseets Archiv) nævnes, at "Gaardhøi" da ved Foden var omsat med Randsten. Bevoksning: 1984: Græs
1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Gaardhøj", 2 x 13 m., stærkt afgravet, navnlig Nordsiden, her en Tjørn.
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorGaardhøj. Den måler ca. 2,5 x 18 x 10 m i Ø-V'lig retning. Siderne er ret stejle flere steder, og mod NØ ses 2 randsten over hinanden. Toppen er ret flad, og i midten findes en mindre, tilgroet sænkning. På toppen er 1 lille kantet granitsten, afknækket, fragment af fredningssten ? Den er bevokset med græs og mindre planter samt enkelt lille tjørnebusk mod N. Den findes højt i terræn, ca. 10 m fra landevej. ** Seværdighedsforklaring ** Høj, højt i terræn. Bevoksning: 1984: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links