Oversigtsbillede - højen set fra vest
.
Oversigtsbillede - højen set fra nord
.
Oversigtsbillede - højen set fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
300826
Sted- og lokalitetsnummer
170902-43
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3,5 x 20 x 24 m (N-S). En del af vestsiden afgravet. Stort tilgroet hul i top, dette hul virker samtidig som en indhulning af vestsiden. Mod syd og vest er højfod og nedre side aftrådt af kreaturer. Græsgroet i ager.

Undersøgelseshistorie

1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi, 46' i Tværmaal, 6' høi. Afgravet en Del mod Vest.
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 3,5 x 20 x 24 m (N-S). En Del af Vestsiden afgravet. Stort tilgroet Hul i Top, dette Hul virker samtidig som en Indhulning af Vestsiden. Mod Syd og Vest er Højfod og nedre Side aftrådt af Kreaturer. Græsgroet i Ager.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Bevokset med græs og lyng i dyrket mark. En del af V-siden afgravet fra top til mark. I top hul åbent ud til V-side. Højfod i S og V kreaturtrampet. Der pløjes ind i højfoden i hele periferien. Henkastede marksten i hulning. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, delvis fjernelse, hul i top, randbeskadigelser. Bevoksning: Lyng, græs. Foto: S/H 02.15.79-N, F 02.13.79-N. Flyfoto S 4009-FTL-141/069.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links