Faktaboks

Kommune
Hedensted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
281017
Sted- og lokalitetsnummer
160304-80
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 5 x 20 m. S-siden stejlt indhulet. Stor sænkning fra top mod NØ. Græs i ager. "Grønhøj".

Undersøgelseshistorie

1898
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Grønhøj". Høj. I ligeså miserabel tilstand som tidligere beskrevet. NØ-siden står stejlt og delvis bar som følge af kreaturtramp, disse har fri adgang til højresten. Skal den fortsat bevares, bør der hegnes. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, delvis fjernelse. Foto: S/H 07.70.79-SØ. F 09.64.79-SØ. Bevoksning: 1979: Græs
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøj. 4x25 m. Nordsiden til over midten er afgravet til 1½ meters højde. Sydsiden stejlt afgravet. Mod SØ et par æbletræer - iøvrigt græsklædt. Beliggende i udyrket mark.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links