Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Hedensted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
281031
Sted- og lokalitetsnummer
160304-139
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Rundhøj, ca. 16 x 2 m.

Undersøgelseshistorie

2009
Museal besigtigelse - Horsens MuseumEfter AHN for et par år siden at have bemærket en høj-signatur på på 2 cm.-kort og 4 cm.-kort på dette sted besigtigedes højen. Der er tale om en mindre rundhøj beliggende på svagt nordskrånende terræn. Højden vurderes til ca. 1,5 m. Der ses et par steder sten, som kan være dele af randstenskæde. Højen ligger i fredskov.
2018
Museal besigtigelse - Moesgård MuseumRundhøj. Højen måler ca. 16 m. i diameter og er 1½-2 m. høj. Der ses enkelte store sten ved/i foden mod NØ og SV. Der kan være tale om randsten. Højen er fint kuplet og velbevaret.
2018
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumPå højen ahorn og bøg. Sparsomt græsdække.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links