Oversigtsbillede - højen set fra Ø
.
Oversigtsbillede - højen set fra S
.
Oversigtsbillede - højen set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
34082
Sted- og lokalitetsnummer
190101-29
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 16-18 m. i N-S, 23-24 m. i Ø-V, 2,5-2,7 m. høj. Imod N er henved 1/4 af højen bortgravet, og siden står her stejlt og går i eet med høj, stejl skrænt. Ved højens midte og i vest- siden større, flad sænkning. Nordsiden bevokset med graner, resten med lyng og græs, i ager.

Undersøgelseshistorie

1898
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest. Højde 2,8 met. Tværmaal 25 met. Højen ligger paa Randen af en Grusgrav, som har borttaget dens nordnordøstlige Trediedel. I Toppen findes et kedelformet, ca. 7 met. bredt, 1 met. dybt Hul. Større Afgravninger i Højens vestlige, østlige og sydlige Sider. Højfoden mod Øst er bortpløjet.
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 16-18 m i nord-syd, 23-24 m i øst-vest, 2,5-2,7 m høj. I mod nord er henved 1/4 af højen bortgravet, og siden står her stejlt og går i eet med høj, stejl skrænt. Ved højens midte og i vestsiden større, flad sænkning. Nordsiden bevokset med graner, resten med lyng og græs, i ager.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Granhøj". Høj. I tilstand som tidligere beskrevet. Tilføjelse: Højfoden i S og Ø stejlt afskåret. TV-antenne ca. 10-12 m. høj placeret yderst i den Ø-lige højfod, umiddelbart heroptil anlagt køkkenhave. Klare overtrædelser. Beskadigelser: Hul i top, ujævnheder i overfladen, randbeskadigelser, delvis fjernelse. Bevoksning: Græs, træer. Foto: F 05.32.79-V. S/H 05.01.79-V.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2014
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links