Højen set fra øst
.
Højen set fra sydvest
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Tønder Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
390522
Sted- og lokalitetsnummer
210107-52
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matrikel: Ø. Gasse, art.nr.65, k.bl.16, parc.46 (I-18). Høj, 2,5 m høj, 20 m i diameter. Overfladen i almindelighed stærkt med- taget. N og NØ for toppen er en kedelformet, ca. 5 x 5 m vid, flad for- sænkning. I SV-siden er der ved gravning og skred opstået et stejlt brud nær toppen. Efter tilgroningen at dømme er skaden af ældre dato. I den S-lige fod er en moderne, 2 x 1 m vid og 0,6 m dyb, åben kulegravning. Overfor denne et stejlt, åbent brud i højsiden. Foden i S er udflydende, formentlig efter gentagne kulegravninger, foden i Ø og N er kraftigt over- pløjet. Græs i ager.

Undersøgelseshistorie

1847
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid....Derefter returnerede jeg til Skærbæk og gik derfra til Vr. Gasse. Skønt hele egnen er flad og lige, så hæver der sig dog her, 1000 alen nord for landsbyen en meget betydelig høj, hvortil landet allerede fra landsbyen efterhånden hæver sig. Denne høj bliver kaldt Gassehøje, i det stedlige sprog Gassehu. [[Gassehøje [sb. 22-30, 52-53] med de berømte store høje, hvorfra man kan se Ribe, Tønder, Ballum, Løgumkloster og mange andre kirker langt ude i det fjerne]]. Der er på højen også en trigonometrisk station, som de danske kort viser. Oven på højen ligger en gruppe på 9 høje (grav-) af hvilke 6 er meget store. 7-800 skridt vest-nordvest fra højen ligger endnu 3 høje og 4 til 500 skridt nord for Øster Gasse ligger endnu 5 gravhøje. Den største af de samlet liggende 9 gravhøje har en skrå højde fra fod til top udmålt, på 35 fod og 155 skridt omkreds ved foden. En overfor liggende 148 skridt omkreds og 12 fod højde. Af denne gruppe, hvis enkelte højes beliggenhed i forhold til hinanden jeg har målt, har jeg lavet en plantegning [ukendt]...
1925
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 2.50 M. høj, Diam. 22 M. Udgravet med et 9 M. stort Hul Af Sydsiden er der taget Fyld, Fylden er Sand. Lynggroet i Ager.... [sb.] 52-53 hører sammen med [sb.] 22-30 til den store Gassehøjgruppe.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2,5 m høj, 20 m i diameter. Overfladen i almindelighed stærkt medtaget. N og NØ for toppen er en kedelformet, ca. 5 x 5 m vid, flad forsænkning. I SV-siden er der ved gravning og skred opstået et stejlt brud nær toppen. Efter tilgroningen at dømme er skaden af ældre dato. I den S-lige fod er en moderne, 2 x 1 m vid og 0,6 m dyb, åben kulegravning. Ovenfor denne et stejlt, åbent brud i højsiden. Foden i S er udflydende, formentlig efter gentagne kulegravninger, foden i Ø og N er kraftigt overpløjet. Græs i ager.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1960
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2011
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links