Højen set fra nordvest
.
Højen set fra syd
.
Højen set fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Aabenraa Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
40095
Sted- og lokalitetsnummer
220304-172
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj eller banke, 2,6 m (målt fra syd) x 20 m (øst-vest) - 27 m (nord-syd). Gammel, flad afgravning af nordsiden, der har en noget uregelmæssig over- flade. Nordfoden beskadiget i indtil 1 m,s bredde mod øst. Østfoden afpløjet. Iøvrigt velbevaret. En større sten ses i sydøstfod. Græs- og lynggroet og bevokset med blåbærris og spredte tjørn. I ager.

Undersøgelseshistorie

1920
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRundet Sandbanke, 2,0 x 25 m. Synes betragtet og behandlet som Høj, idet der i Sø. Fod ses Top af 4 Randsten, 1/3 m., de 3 samlede. Noget afgravet i Ø.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj eller banke, 2,6 m (målt fra syd) x 20 m (Ø-V) - 27 m (N-S). Gammel flad afgravning af N-siden, der har en noget uregelmæssig overflade. Nordfoden beskadiget i indtil 1 m's bredde mod øst. Østfoden afpløjet. I øvrigt velbevaret. En større sten ses i SØ-fod. Græs- og lynggroet og bevokset med blåbærris og spredte tjørne. I ager.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2017
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links