Oversigtsbillede - højen set fra Ø
.
Oversigtsbillede - højen set fra V
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
290932
Sted- og lokalitetsnummer
170805-320
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj A, ca.20 m i diameter og ca. 1,5 m høj. Hen over gravhøjen es temmelig dybe planteriller. Museet har i forbindelse med en prøvegravning lagt to søgegrøfter i højen.I profilen i den ene søge- grøft ses en del sten, sandsynligvis fra en sekundær gravlægning. Ingen af søgegrøfterne går hen over den centrale del, men jeg vil anslå, at der her vil være omkring 1,5 meter højfyld bevaret. Hø- jen ligger midt i vejtraceet. Tinglyst tekst 2003: Høj, 1,5 m høj x 20 m i diameter. Hen over gravhøjen dybe riller efter tidligere skovtilplantning. Ttlgroet hul i top. Beliggende i sydlig kant af vejtracé.

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterRundhøj
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links