Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
150368
Sted- og lokalitetsnummer
110101-10
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Gravbjerghøj", 35 m i N-S, 22 m i Ø-V, 5,3 m høj; Siden rundtom afgravet, toppen affladet. På toppen flagstang med cementeret sokkel, trappe og stenbed mod NV. Græsbund, beplantet med fyr og gran i have.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidGravbjerghøie [E. nr. 92 og 93, svarer til sb. 11 og 10], overpløiede. Bevoksning: 1980: Løvkrat og Løvtræer
1912
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidAnselig, omdannet Høj. Tværm. (opr.) i N-S: 40 m. Tværm. i Ø.- V.: 22 m. Højde: 5.3 m. Siden rundtom bortgravet. Toppen affladet. Græs- og lynggroet i Ager og Husplads. Fylden: stenet Sand. - E. 1877: Den ene af 'Gravbjerghøje', overpløjet. Bevoksning: 1980: Løvkrat og Løvtræer
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj "Gravbjerghøj", 35 m i N-S, 22 m i Ø-V, 5,3 m høj. Siden rundtom afgravet, Toppen affladet. Paa Toppen Flagstang med cementeret Sokkel, Trappe og Stenbed mod NV. Græsbund, beplantet med Fyr og Gran i Have.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Som tidl. beskr. Trappe og stenbed på højens NØ-side - ikke som tidl. beskr. mod NV. Bevoksning: 1980: Løvkrat og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Ligger bevokset med træer i have. Omtalte betonholder til flagstang er der stadig, men ingen flagstang.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links