Oversigt fra nord
.
Oversigt fra vest
.
Oversigt fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
1603120
Sted- og lokalitetsnummer
110602-66
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 9/9 1915, gdr. Anton Eliassen, Søndergaard. Diplom Afmærkn.: MS 1916, ved oberstl. Lund. Høj, 2 x 18 m. Beplantet og græsklædt. I lille plantage.

Undersøgelseshistorie

1878
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1915
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1915
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Ældre afgravning på SV-lige højside, 5 x 3 m. V-side nedtrådt af kreaturer, der iøvrigt har afslidt omkring 1/3 af højens græsdække. Affald henlagt ved SV-lige højfod. Støttepille til elmast indgravet i østre højfod. Ved besigtigelsen var højen indhegnet. Ejeren lovede at fjerne affald og at lade højen være indhegnet, indtil der igen er græsdække på den. Ejeroplysning på skema. *** Genbesigtigelse *** 29.6.1981: Affaldet ikke fjernet ved genbesigtigelse. Mundtlig påtale overfor ejer. JHB ** Sagsbehandlerkommentarer ** Genbes. for at kontrollere, at affald er fjernet samt om støttepille til elmast skal påtales over for el-selskab. *** Genbesigtigelse *** 5.5.1983: Nogle gamle maskindele henlå stadig ved højen. Ejeren lovede at fjerne dem. ALO Bevoksning: 1980: Græs
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Græsklædt høj i ager, beliigende på frahegnet bakkedrag i græsmark.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links