Oversigtsbillede af højen set fra V
.
Oversigtsbillede af højen set fra SV
.
Oversigtsbillede af højen set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
330420
Sted- og lokalitetsnummer
190505-78
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,45 (fra øst) – 2,1 (fra nordvest) x 13 m. Velbevaret. Græsklædt, med enkelte graner i skovrydning.

Undersøgelseshistorie

1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI Skellet mellem Matr. Nr. 12 og 13. Udskiftningskortet over Grimstrup By har her en Høj i Krattet. Den blev ikke beset, da min Fører ikke kendte den.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidBeskrivelse se fredningsliste. Højen er opå kortet afmærket ca. 50 m for langt mod V (til N), rettes på det nye kort.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1.45 (fra ø) - 2.10 (fra nv) x 13 m. Velbevaret. Græsklædt, med enkelte graner i skovrydning.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links